John Stoppelenburg & Paul Zuijdam

Blog's foto's en overzichten.

Vakantie Thailand 2015

2015 Thailand voorbereiding

Toen de beslissing was gevallen om aan het eind van dit jaar weer naar Thailand te gaan, was het zaaks om zo snel mogelijk een vlucht te boeken, want die periode staat bekend als DE vakantieperiode en de vluchten zijn dan relatief duur….
Na wat speurwerk en wat tips van mijn collega Jolanda, vonden we een goedkope vlucht bij Qatar-airlines. Eerst stond ik daar nog wat kritisch tegenover, maar toen ik eenmaal had gelezen dat dit een nieuwe prijsvechter is, concurrent van de KLM en met de nieuwste vliegtuigen, was ik om.

Op 19 mei 2015 vonden we een retourvlucht voor € 570 en hebben dan ook direct geboekt. Tot onze verbazing konden we al direct zitplaatsen uitkiezen en zelfs onze voorkeur aangeven voor de maaltijden!  Het is overigens geen directe vlucht: we moeten zowel heen als terug overstappen in Doha (Qatar) wat een prachtige luchthaven schijnt te zijn. We gaan het zien.

De volgende dag hebben we een doorlopende reisverzekering afgesloten omdat er geen prijsverschil was met een verzekering voor bepaalde tijd.
Omdat we goede ervaringen hadden met Thailand-on-line in de voorgaande vakanties, besloten wij hen ook deze keer weer het complete arrangement te laten verzorgen. We gaven onze voorkeuren aan en beschreven precies wat we wilden.
Op 28 mei kregen we het reisplan binnen, met wat kleine onvolkomenheden was dit ongeveer wat we hadden gevraagd, maar van de prijs schrokken we ons ECHT te pletter!  Het was meer dan 2x zo duur geworden!  Ik besloot om een specificatie te vragen, zodat we zelf konden zien waar we op konden bezuinigen. Op deze vraag kreeg ik een nogal arrogant antwoord: daar begonnen ze niet aan: het was een totaal pakket. Wel werd nog in het algemeen gezegd dat de prijzen omhoog waren gegaan en dat we langer zouden gaan dan de vorige keer.

Inmiddels had mijn collega enkele sites aangeraden om zelf te kunnen shoppen. Op één avond hebben we alle hotels bekeken via booking.com en tevens naar de binnenlandse vluchten gekeken. De volgende avond hebben we alles geboekt, behalve de nachttrein en de transfer van Bangkok naar Trat. En tot onze stomme verbazing waren we nu zelfs minder kwijt dan de vorige keren…… We hebben nog niet alles geboekt, want er staan nog dingen open, die we ter plaatse moeten regelen, maar ik durf zo maar te zeggen dat we in twee avondjes circa € 2000 hebben bespaard!

Enkele weken daarna werd ik opgebeld door iemand van Thailand-on-line met de vraag of wij al besloten hadden. Ik heb toen haarfijn uit de doeken gedaan wat het gevolg van hun arrogante houding was geweest en waar het toe geleid had. Onbewust hadden zij voor groot voordeel gezorgd.

Thailand 2015

Thailand 2015

 

    Plaats Hotel
di 15-dec Amsterdam v 14.45  
wo 16-dec Bangkok a 12.10 Navalai River Resort
do 17-dec Bangkok Navalai River Resort
vr 18-dec Bangkok Navalai River Resort
za 19-dec Bangkok Navalai River Resort
zo 20-dec nachttrein naar Chiang Mai  
ma 21-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
di 22-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
wo 23-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
do 24-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
vr 25-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
za 26-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
zo 27-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
ma 28-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
di 29-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
wo 30-dec Chiang Mai Chiang Mai Gate Hotel
do 31-dec vlucht ChiangMai-Bangkok BKK 7.00-8.10
do 31-dec Bangkok-Trat TER PLEKKE REGELEN
do 31-dec Koh Chang Koh Chang Thai Garden Hill Resort
vr 1-jan Koh Chang Koh Chang Thai Garden Hill Resort
za 2-jan Koh Chang Koh Chang Thai Garden Hill Resort
zo 3-jan Koh Chang Koh Chang Thai Garden Hill Resort
ma 4-jan Koh Chang Koh Chang Thai Garden Hill Resort
di 5-jan Koh Chang Koh Chang Thai Garden Hill Resort
wo 6-jan Koh Chang Koh Chang Thai Garden Hill Resort
do 7-jan Koh Chang Koh Chang Thai Garden Hill Resort
vr 8-jan Bangkok TER PLEKKE REGELEN
za 9-jan Bangkok Navalai River Resort
zo 10-jan Bangkok Navalai River Resort
ma 11-jan Bangkok Navalai River Resort
di 12-jan Bangkok Navalai River Resort
wo 13-jan Amsterdam  

 

Vlucht gegevens

di 15/12 14:45u Amsterdam (AMS) Schiphol di 15/12 23:15u Doha (DOH) QR 274  (7u30m)
wo 16/12 01:55u Doha (DOH) wo 16/12 12:10u Bangkok International (BKK) QR 836  (6u15m)
di 12/01 01:40u Bangkok International (BKK) di 12/01 04:40u Doha (DOH) QR 837  (7u00m)
di 12/01 07:50u Doha (DOH) di 12/01 12:50u Amsterdam (AMS) Schiphol QR 273 

(6u00m)

 

15 december 2015 Vertrek Dinsdag

Blog

Eindelijk, eindelijk was het dan zover! De afgelopen dagen liepen we toch wel een beetje verloren door het huis, popelend van ongeduld om EINDELIJK weer naar ons geliefde Thailand te gaan. Aanvankelijk werd de vreugde wat getemperd omdat het slecht ging met onze kater Romario. Maar gaandeweg bleek hij dement te zijn geworden, wat nogal snel was gegaan. Hij lijkt er zelf niet zo heel veel last meer van te hebben. Hij slaapt voornamelijk, vreet nog als een dijker, gaat naar de bak en slaapt vervolgens weer verder. Hij vermijdt elk contact met mensen omdat hij ze niet meer herkent en er bang voor is geworden.

Dinsdagochtend waren we al vroeg op om de laatste dingetjes nog even te doen en om even 9.00 uur gingen we de deur uit. Wel vroeg, maar dat bleek maar goed ook... Aan files geen gebrek, zodat we even voor half twaalf op Schiphol aankwamen. De auto achtergelaten op een bewaakt parkeerterrein. Omdat onze vakantieverslagen voor onszelf ook altijd als naslagwerk dienen, vermeld ik ook vaak prijzen, 't is maar dat de lezer begrijpt waarom. Voor 28 dagen parkeren zijn we €75 kwijt. Omdat we al in mei hadden geboekt, konden we zelf nog stoelen uitkiezen. In de praktijk bleek dit natuurlijk weer te zijn overruled, we zaten dus zelfs niet eens naast elkaar op allebei de heenvluchten. Bij de incheckbalie ging alles razendsnel en ik dacht bij mezelf: laat ik nog één keer proberen om het voor elkaar te krijgen. Voor de eerste vlucht lukte het om naast elkaar te zitten, met héél veel beenruimte. Tot Doha duurde de vlucht iets minder dan zes uur. Die tijd duurde best wel lang. We kwamen om ongeveer kwart voor negen aan, nederlandse tijd. In Doha was het twee uur later. Het vliegtuig was wel lekker modern met een scherm in de stoel, zodat je zelf films uit kon zoeken. Tijdens de eerste vlucht lukte het mij niet om te slapen. De maaltijden waren eenvoudig maar wel smakelijk en er was keuze uit drie verschillende warme maaltijden. John had kippenborst met rijst en groene bonen in een tomatensaus, ik had aardappelpuree met sperciebonen en rundvlees, smaakte goed voor een kant- en klaarmaaltijd. Ook voor drinken werd gezorgd.

Over Doha hadden we hele wilde verhalen gehoord, het moet een geweldig mooie luchthaven zijn. Waarschijnlijk zijn wij niet op de juiste plekken geweest, want wij vonden het nogal kaal en sfeerloos. Wél waren alle winkels van dure merken er te vinden, maar dat nodigde niet echt uit. Toen we een bak koffie wilden drinken, zaten we met het probleem dat we geen Qatarees geld hadden. Maar gelukkig kon er ook met de pinpas betaald worden. 44 Qar was de prijs. Natuurlijk waren we wel benieuwd wat dat omgerekend zou zijn. Voordat John dit via internet had achterhaald, had ik mijn cappuccino al bijna op. John heeft er héél l a n g z a a m van genoten, omgerekend kostte deze traktatie €11. Gelukkig was het wel een lekkere cappuccino.

Met wat vertraging vertrokken we uit Doha met een enorm vliegtuig, met twee passagiersverdiepingen. We zaten achter elkaar, maar wel aan het gangpad. Deze vlucht leek op één of andere manier sneller te gaan. De eerlijkheid gebiedt mij wel te vermelden dat ik erg veel heb geslapen tijdens deze vlucht. Ook nu kregen we weer een maaltijd. John verheugde zich erg op de beloofde pannekoekjes, maar die waren er helaas niet. Dus als alternatief scrambled eggs met een kippenworstje. Zelf had ik rijst met knoflook, lenteuitjes, paprika en vis in gembersaus. Ook dit smaakte mij weer goed.

Zonder verdere noemenswaardige zaken, kwamen we in het warme Bangkok aan. Was het in Doha 17 graden, In Bangkok kwam er zomaar 14 graden bij. Toch viel deze 33 graden ons mee, John zweette zelfs niet eens! Hoe anders was dat de vorige keer....

Aangekomen op Bangkok airport, duurde de immigratie verschrikkelijk lang. Gelukkig hadden we toen wel direct de koffers, dat scheelt dat weer. Direct even Thais geld gepind en een fles water gescoord. Omdat we gelezen hadden dat vervoer van Bangkok naar Koh Chang tijdens de feestdagen problematisch kan zijn, wilde ik dat direct gaan regelen, want dat kon niet van thuis uit. Na enig speurwerk vonden we de verzorgende busmaatschappij, waar het snel geregeld was, voor zowel heen als terug. En de kosten vielen ook erg mee, want voor 900 Baht hadden we een retour (inclusief de ferry), omgerekend is dat nog geen €25. En dan te bedenken dat het een rit is van pak weg 6 uur.

Daarna zijn we met de skytrain naar Bangkok gegaan vanaf het vliegveld, helemaal tot het eindpunt Phaya Thai. Dit kostte 90 Baht voor ons tweeën. 100  Baht = €2,50. Vanaf het eindpunt hebben we een taxi genomen. Op het vliegveld zeiden ze dat deze rit ongeveer 150 Baht zou kosten, het werd 800. We hebben wel erg lang in files gestaan en we hadden echt niet het idee dat de chauffeur omreed. Ach en dan denk ik maar, wat zo'n lange rit bij ons gekost zou hebben....

Inmiddels is het al LANG de 16e, dus daar ga ik verder.

 

 

 

 

16 December 2015 Woensdag

Blog

Aangekomen in het hotel, bleek al snel dat we weer dezelfde kamer hadden als de vorige keer, inclusief het gevulde fruitschaaltje en de boom met eekhoorns buiten. Inmiddels hebben we ons geïnstalleerd. Lekker even gedoucht en wat luchtigere kleding aangetrokken. Overigens lagen de treinkaartjes voor de nachttrein ook al voor ons klaar. Het is inmiddels 17.00 uur ( bij jullie pas 11,00 uur) en we gaan eens even op pad voor een paar noodzakelijke dingen zoals DEET. We kregen het advies hier goed mee te smeren ,want juist in de stad wordt de knokkelkoorts  door muggen overgebracht, die overdag vliegen, terwijl de malariamuggen juist 's nachts vliegen. Goed bijhouden is dus belangrijk.

 

Inmiddels is het 19.30 uur en hebben we een wandeling achter de rug over Kao San Road en de parallelstraat. Deze laatste heeft totaal niets aantrekkelijks meer. Kao San Road is ook veranderd: Er zijn wat nieuwe restaurants bijgekomen, die ook wat meer allure uitstralen. Het backpackers- sfeertje is een beetje aan het verdwijnen. We hebben vanavond gegeten in het zaakje waar ik voor het eerst met groene curry kennismaakte, daar heb ik Laab gegeten, dus die kan van mijn wensenlijstje af. Voor de niet-ingewijden: gebakken rundergehakt op een bedje van lenteui, koriander, chilipeper,  munt en sla, overstrooid met gerookte, fijngemalen rijst en met als dressing limoensap en vissaus. Hoewel het wél op de kaart stond, ontbrak de munt, wat toch wel een smaakmaker is. Verder weet ik nu wel dat de Laab die ik zelf maak, toch nét iets lekkerder is, ook al gebruik ik minder chili.

 

John at een platgeslagen kipfilet met frites. De salade liet hij staan. Ik heb hem wel even geproefd. De dressing bestond uit citroensap met gember, een erg lekkere combinatie.

Dit alles rijkelijk omspoeld met Singha-bier en Ijsthee citroen.

 

Op de terugweg nog even bij de 7eleven binnengegaan voor het afsluitend ijsje en zakjes cappuccino voor op de kamer. De flesjes DEET hadden uitsluitend Thaise tekst, dus we konden het gehalte werkzame stof niet zien. Dat komt dus morgen wel. Dan staat kleding kopen op het programma, rond Bayoke- sky-tower.

 

Nu rest ons nog te zien wakker te blijven tot een uur of elf, zodat we zo snel mogelijk in het ritme van hier zitten.

17 December 2015 Donderdag

Blog

Het lang opblijven mislukte nogal gisteravond. Om negen uur hielden we onze ogen écht niet meer open, dus zijn we toch maar gaan slapen. Met als gevolg dat we om twee uur rechtop zaten, klaar om de dag te beginnen. Toch maar geprobeerd om het nog wat te rekken. Om half zes zijn we van ellende opgestaan omdat we het niet meer uithielden in bed. We waren wel lekker fit allebei, dus dat viel weer mee. Tegen de tijd dat we konden gaan ontbijten, dat was tegen zeven uur, kregen we toch wel last van een dipje, dus gingen we weer even op bed liggen......Foute boel natuurlijk, tegen negenen werden we wakker, dit keer niet lekker fit, maar als zombies met het gevoel dat we midden in de nacht zaten. Dat was ons nederlandse dagritme, waar we nog even last van hadden.

Het ontbijt was zoals we gewend waren, alleen miste John de Nutella. Toch was er verder voor elk wat wils. Uiteraard at ik rijst met broccoli en garnalen en gebakken tofu met een lekker sausje, een gebakken ei, bacon, tomaten en komkommer. En uiteraard als toetje verse watermeloen, papaya en ananas. Met dit geheel, omrand met wat thee en koffie konden we de dag weer aan. De bedoeling was om vandaag voor kleding te gaan kijken. Dit zouden we doen in Pratunam market en MKB-centrum. Dus na het ontbijt op de taxiboot gesprongen, we zaten tenslotte aan pier 13 Phra Artit, op naar pier 1 Central Pier. Deze tocht kost 11 Baht p.p. (€0,26). Vervolgens in de BTS-metro van Sakhon naar halte National Stadium voor 47 Baht p.p.(€1,20). Daarvandaan toch maar een tuk-tuk genomen omdat het toch wel een afstand was. Bovendien hadden we geen idee naar welke kant we moesten lopen. Voor 150 Baht werden we gebracht, wat wel fijn was, want de afstand was groter dan we hadden gedacht. Na enig rondlopen, kwamen we op de juiste plek

aan. Vonden we aanvankelijk uitsluitend kleding voor vrouwen, na een poos vonden we ook wat kramen met mannenkleding. Al vrij snel slaagde ik voor drie overhemdjes van een vrij gladde stof, die hopelijk strijkvrij zijn. Na een poos kregen we dorst en besloten ergens iets te gaan drinken. Nou is drinken wel makkelijk te vinden , echter een plek om er bij te kunnen zitten, is al veel moeilijker. Na veel speurwerk vonden we eindelijk in een achteraf steegje een piepklein eetcafeetje. Omdat we van het eindeloze lopen toch wel trek hadden gekregen, besloten we maar gelijk wat te eten ook. John nam fish and chips, ik besloot Tom Yam te nemen. Afgezien van het feit dat het allebei wat vet was, smaakte het wel redelijk. Helemaal verkwikt gingen we weer op pad. Na een poosje lopen ontdekte John opeens dat hij zijn tas had laten staan!!! Tja, toen moesten we proberen de weg terug te vinden. Gelukkig lukte dat wonderwel, dus een klein kwartiertje later stonden we weer op dezelfde plek. Toen we hier klaar waren hielden we weer een tuktuk aan om ons naar het MKB-center te brengen. Voor de zekerheid informeerde ik naar de prijs. 200 Baht vroeg hij. Dus toen gebaarde ik verder te gaan. Waarop hij ons weer aanhield met de vraag How much? Ik zei 150. Na wat heen en weer praten ging hij akkoord. Toen we aankwamen en uitstapten vroeg hij 180. Van 150 wist hij niets meer af. Om een hoop gezeik te voorkomen heb ik het gewoon betaald. Maar de volgende keer laat ik de afgesproken prijs eerst een keer herhalen door de bestuurder. Lesgeld zullen we maar denken.

In het MKB slaagde John voor een paar korte broeken. Voor T-shirts van het materiaal dat ik wil, ben ik nog niet geslaagd. Omstreeks vijf uur waren we terug in het hotel. Lekker wat gedronken en een douche gepakt. Eigenlijk waren we van plan geweest om te gaan zwemmen, maar even een tukkie was toch ook wel lekker.

Omstreeks acht uur gingen we naar het hotel-restaurant. John nam een Caesar-salade en een striploin-steak met frites en groente. Dat werd hem te veel want hij had al groen op in de caesar-salade. Ik nam een groene curry met rundvlees vooraf (was eigenlijk al genoeg geweest als hoofdgerecht) met als hoofdmaal een ananas gevuld met gebakken rijst met rozijnen, ananas, garnalen, cashewnoten en kip. Best eetbaar, maar dit had niet de smaakexplosie die ik van Thais eten gewend ben. Na afloop nog een bolletje ijs met slagroom, John een brownie met ijs en slagroom. Daarna nog een wandelingetje gemaakt en toen op ons balkonnetje een bak koffie genuttigd en inmiddels is het bijna elf uur.

Voor morgen staan er meerdere dingen op het programma, maar ik weet nog niet of alles haalbaar zal blijken. Allereerst wil ik graag naar Thonburi, waar een kweker van sier caladiums zit. Hier wil ik kijken of ik aan wat bollen kan komen van verschillende kleuren. Het mooist zou het zijn als ze steriel gekweekt worden in flessen, dan kan ik ze zelf meenemen, anders moet ik ze laten opsturen. Via de receptie wil ik laten bellen of we welkom zijn en dan vervolgens een taxi laten regelen, het is hier ongeveer 40 km vandaan, dus zelf organiseren is wat moeilijker. Dan hoop ik nu eindelijk eens naar het Grand Palace te gaan en er dan ook naar binnen te kunnen, want dat is de laatste twee vakanties steeds mislukt omdat er dan weer een reden was dat we er niet in mochten. Als het allemaal binnen de tijd lukt, wil ik ook nog graag naar Thewet-market. Dit is een klein bloemen- en plantenmarktje, waar ik mijn ogen uit kan kijken naar alle planten en ook vooral orchideeën die hier gewoon voor een habbekrats verkocht worden (onuitstaanbaar dat je ze niet mee mag nemen, maar voor mijn portemonnee misschien maar beter zo....) We zullen zien wat er van gaat lukken....

 

 

18 December 2015 Vrijdag

Blog

Afgelopen nacht hebben we wel beter geslapen dan de nacht ervoor, maar toch was ik wel weer om vier  uur wakker. Ik ben er uiteindelijk om zes uur uitgegaan en ben met de laatste stukjes hollandse geitenkaas op het balkon gaan zitten, compleet met fototoestel met telelens en puzzelboekje. De tijd heb ik voornamelijk doorgebracht met naar de eekhoorns te kijken en naar de grote zwarte vogels die zo onnoemelijk veel kabaal maken. Inmiddels heb ik uitgezocht wat het zijn: Aziatische koel is de naam. Het geluid is zo af en toe echt oorverdovend als mannetjes elkaar te dicht naderen. 

Rond acht uur was ook John wakker en zijn we gaan ontbijten. Het ontbijt was vrijwel identiek aan gisteren, dus daar hebben we het vandaag niet over.

De bedoeling was om éérst naar L&P plants te gaan, omdat dit het verst weg is. De baliemedewerker deed zijn uiterste best voor ons, belde naar de kweker en legde uit dat de kweker zelf pas tussen drie en zes aanwezig zou zijn op het bedrijf en dat er verder niemand engels sprak. We moesten nog wel even onze komst bevestigen. Dus vervolgens ons programma omgegooid. Eerst naar het Royal Palace dus. Omgekleed ( lange broek verplicht) en met de boot naar pier 9 gegaan. Daar werden we door een Thai aangesproken die vertelde dat het paleis dicht was, maar dat hij ons wel naar een andere tempel wilde brengen. Los van elkaar vertrouwden we de zaak niet. John had al gelezen dat deze truc héél vaak wordt uitgehaald met niets vermoedende toeristen, terwijl dan het paleis gewoon open is. Ik zag allerlei groepen klaarstaan, compleet met geleende sarongs (omdat de dames te kort gekleed waren). Die sarongs leen je niet als je niet naar binnen mag. Even later zagen we zelfs bordjes waarop gewaarschuwd werd voor deze praktijken. In elk geval zijn we dit keer dus wel naar binnen geweest. Ik vond het nog steeds even indrukwekkend als toen, ik hou nou eenmaal van veel kleur en veel glimmertjes. John vond er niets aan en heeft zelfs geen foto's gemaakt. Toen we daar klaar waren zijn we met de taxiboot doorgegaan naar pier 15: Thewet-market. Dit is een plantenmarktje, niet zo gek groot, maar voor mij wel leuk om rond te neuzen. Het blijft altijd een bont kleurenspektakel door de aanwezige orchideeën en aronskelkachtigen in schak eringen van groen via roze tot felrood. Op de terugweg, langs de andere kant van de klong (gracht) loop je dan over een vis-, vlees-, en groentenmarkt, waar alles heel vers is: de vissen leven nog, evenals de kikkers en schildpadjes (ook die worden dus gegeten). Het vlees ziet er erg vers uit, en wonder boven wonder zie je er geen vliegen op!

Daarna de boot weer gepakt, terug naar pier 13: Pha Artit, oftewel de plek waar ons hotel ligt. Gauw onze lange broeken uitgedaan en even opgefrist. Even een bak koffie gedronken en vervolgens gaan lopen richting Kao San om iets te eten te scoren. Omdat de McDonald weg is, is het voor John lastig om iets te vinden wat hij eetbaar vindt. Uiteindelijk neergestreken bij een tent, waar hij een hamburger met frites nam. Ik bestelde gefrituurde thaise basilicum met garnalen en gebakken rijst met kip. Wat John op zijn bord kreeg, klopte aardig met wat hij besteld had, alleen zat er weinig smaak aan, en was de hamburger wat aan de rauwe kant. Mijn gefrituurde basilicum bestond uit geblancheerde sperzieboontjes met waterspinazie in een soort oestersaus. Toen ik de kelner er op aansprak zei hij dat de blaadjes gewoon erg klein waren, dat ik ze daarom niet zag. Later heb ik nogmaals verteld dat er echt géén basilicum in zat, want dat proef je natuurlijk wel. Een beetje lacherig liepen ze weg. Niet meer naar terug dus......

 

Toen we tegen drie uur terug kwamen in het hotel, hebben we weer laten bellen naar die kweker. Maar het was toch niet helemaal goed gegaan met het afspreken, hij dacht dat we niet zouden komen omdat we niet eerder gebeld hadden. Om een lang verhaal kort te maken: morgenochtend om negen uur worden we verwacht. Dat wordt dus vroeg op en om acht uur in de taxi springen, want het is wel een eindje weg.

 

Omdat we nu tijd over hadden, zijn we naar het zwembad op de 6e etage gegaan. Het was daar zelfs op de duur iets aan de frisse kant. We besloten naar ons balkon te gaan, ook omdat er een Engelsman zat die zo nodig zijn muziek nogal hard aan iedereen opdrong. Het is inmiddels kwart over zeven, John is in slaap gevallen terwijl ik de blog aan het schrijven was. Trek heb ik nog niet, dus we zien wel wat het verder gaat worden vanavond. Morgen zijn we nog de hele dag in Bangkok, zondag vertrekken we met de nachttrein naar Chiang Mai. Wordt vervolgd.

19 December 2015 Zaterdag

Blog

Vanochtend waren we dus al vroeg op om eerst even een stevig ontbijt naar binnen te werken voordat we op pad gingen. Bij de rijst had ik vanochtend een verrassend lekkere rode curry met kip, allerlei groenten maar vootral ook lekker veel thaise basilicum. Als tweede gerecht was er bloemkool met Chinese champignons in hoisinsaus. Het was weer echt lekker. John mist nog altijd de Nutella, die we hier nog nergens hebben kunnen vinden. Misschien in Chiang Mai dan....
Om acht uur sprongen we in de taxi, die niet erg blij leek om zover buiten Bangkok te gaan, totdat ik zei dat we na ongeveer een half uurtje ook weer met hem terug wilden. Toen klaarde zijn gezicht op en zei dat hij dan 1500 Baht vroeg, wat ons een alleszins redelijke prijs leek voor zo'n afstand.
De rit nam ongeveer een uur in beslag en ondanks dat het zaterdag was , was het toch nogal druk op de weg. John en ik kwamen toch wel tot de conclusie dat we geen van tweeën in deze chaos zouden willen rijden. Op het laatste stuk van de rit moesten we plotseling wat langzamer omdat er apen op de weg zaten, die zich van de auto's niets leken aan te trekken.
De ontvangst was echt hartleijk, maar jammer genoeg hadden ze geen Caladiums om te bekijken. Wel hadden ze héél veel Christusdoorns en Crotons in allerlei kleuren en vormen. Op een tweede locatie hadden ze vooral veel Aglaeonums. Vooral de felroze en rode vromen vond ik prachtig. Dat waren nieuwe variëteiten vertelde zij, die niet geëxporteerd werden.....
Ze worden door stek vermeerderd, dus daar moet ik nog iets op verzinnen. De knollen van Caladium kunnen via internet besteld worden, ik kreeg hun kaartje mee. Nadat we hartelijk afscheid namen en hen nog even op de foto hebben gezet, besloten we in plaats van terug naar het hotel, naar Chatuchak weekend market te gaan en eventueel nog naar de Queen Sirikit botanische tuin.
Achteraf was dat toch wat veel van het goede, want voor het eerst was vandaag de temperatuur weer ouderwets hoog. Op de markt bleek dat het authentieke, wat de markt juist zo leuk maakte, was verdwenen. Dezelfde markt had ook in Turkije of Griekenland kunnen staan: de kleding was in elk geval hetzelfde. Wat de platen en bloemen betreft: er waren slechts enkele kraampjes aanwezig met voornamelijk catussen. Er was wel één kraampje met knollen, maar alle opschriften waren in het thais en er waren geen afbeeldingen bij, dus daar heb je als hollander dan niet zoveel aan. Er was één kraam met veel Vanda, Cattleya, Rhynchostylis en Ascocentrums. De plantjes waren onder de twee euro per stuk, dus erg aantrekkelijk om er een paar naar Nederland te sturen per post, maar toen zag ik opeens flessen met steriele zaailingen. Voor €7 had ik een fles met pak weg dertig Rhynchostylis, witte bloemen met grote rode vlekken. Verder hebben we allebei korte broeken gekocht, omgerekend €17 voor 5 korte broeken. Voor dat we de markt op gingen hadden we behoefte aan een lekkere bak koffie en die vonden we bij Cafe Kaldi. Echt een heerlijke cappuccino met een zalige schuimlaag er op. Op de markt zelf heb ik een stukje rundersate op en een plak stokbrood met knoflookboter op een stokje. Buiten smaakt alles lekkerder...... Helaas heb ik niet dat heerlijke buikspek kunnen vinden, dat ik de vorige keer had gegeten. John had het gezien waar we de markt op kwamen, maar daar zijn we niet terug geweest. Ook de uitgebreide dierenmarkt, waar de vorige keer roofvogels, spookdiertjes en eekhoorns te zien waren, hebben we dit keer niet gevonden. Er is veel gebouwd rondom de markt, waardoor de indeling ook is veranderd. Toen we eenmaal hadden besloten om terug naar het hotel te gaan, konden we in eerste instantie de BTS (skytrain) niet vinden. Uiteindelijk zijn we met de (nieuwe) ondergrondse trein naar Si Lom gereisd, om daar de BTS te pakken naar Taksin Saphon om met de taxiboot verder te gaan. Toch leek deze verbinding langere tijd in beslag te nemen dan de oude verbinding.
Eenmaal terug hebben we onszelf getrakteerd op een lekker ijsje en een bak koffie. En nu maar eens een Singha'tje.
Het is inmiddels vijf uur en de toeristen beginnen al weer te wandelen richting Kao San. Wij wachten nog even tot we wat meer trek krijgen.

Het Singha'tje hakte er meer in dan ik verwachtte, ik kon domweg mijn ogen niet meer openhouden. Toen John mij weer wakker maakte om zeven uur, was ik als een zombie. Toen ik niet direct opstond, viel John in slaap. Uiteindelijk waren we om omstreeks acht uur zo ver dat we op pad konden gaan om te eten. John at bij de Mac, Ze verkopen hier een soort Big Mac, maar dan met vier hamburgers er in!! Ik nam een ijsje met chocodip. Later samen met John ook één. Toen de Kao San road over tot we bij het thaise tentje van gisteravond kwamen. Ik had ontzettende trek in vlees, en de gerechten die daar nog over waren, daar zat niet zoveel vlees meer in. Maar er tegenover zat net zo'n tentje, met een totaal andere keus. Ik nam rijst met een soort Cha Siew, maar dan tien keer heter van de pepers. Als tweede gerecht had ik varkensvleeskrabbetjes met rode en groene pepers en Djeroek Poeroetbladeren. Ook erg lekker en erg heet. Ik had het gevoel dat mijn lippen nog voor mijn schoenen uitstaken, zo brandden ze. Het lijkt voor buitenstaanders, die dit nooit gegeten hebben, alsof je compleet gek bent om zo heet te eten, maar geloof me: als je het eenmaal gewend bent, smaakt het heerlijk. Ik hoopte nog ergens een papaya-salade te scoren, maar dat lukte niet. Overigens kostte dit maal mij 45 Baht, iets meer dan 1 Euro.
John waagde zich nog aan een crispy pannekoek met Nutella en banaan. Ik proefde ervan en vond hem wel lekker. John vond het niet voor herhaling vatbaar. Ik ben toch zó blij dat ik ik ben, een vuilnisbak dus en vooral openstaand voor alles wat nieuw is en vreemd, en niet zoals John!

Tja, en dan zit de eerste etappe er al weer op: morgen de offer weer inpakken en om twaalf uur uit de kamer zijn. We vertrekken dan naar Hua Lampung Station om daar de nachttrein naar Chiang Mai te nemen. De bagage kunnen we stallen in de stationsopslag, zodat we in Chinatown de middag kunnen doorbrengen.


 

20 December 2015 Zondag

Blog

We zijn zojuist aan de rit met de nachttrein naar Chiang Mai begonnen, een rit van dertien uur, Dus heb ik wel even tijd om even terug te blikken op vandaag.

Nadat we vroeg op waren gestaan en hadden ontbeten, was het tijd om de koffers in te pakken. Dat was nog vrij snel gedaan. Toen werd ik overvallen door slaap. Toch nog maar even een tukkie gedaan. Daarna uitgecheckt omstreeks twaalf uur en per taxi naar het Hua Lamphong station gegaan. Daar hebben we de koffers op laten slaan en zijn we te voet naar de Chinese wijk gegaan. Het was vandaag erg warm en ook nog eens onwijs druk, er was letterlijk geen doorkomen aan. Toen we het geslenter zat waren, zijn we in eerste instantie even neergestreken bij een chinees eettentje. Daar zag ik mensen een soort soep eten met kip en vlees en groenten er in. Omdat nergens leesbaar was wat het menu was, was het een beetje een gok wat er nu in zou zitten. Het was een soort bouillon met stukken cha siew, een drumstick en stukken lever, met als groenten taogé, morning glory en grof gesneden koriander. Het was absoluut niet gepeperd. O ja en er zat chinese glasmie in. Wat ik me alleen niet had gerealiseerd was dat chinezen nu eenmaal met stokjes eten. Dat geef ik je te doen! Soep eten met stokjes! Er zat op het laatst meer bouillon op mijn kleding gespetterd dan in mijn maag, maar ik HEB de vaste bestanddelen binnen gekregen, maar vraag niet hoe......
Daarna op zoek naar de dichtstbijzijnde Mac. Dat was nog even zoeken, maar we vonden hem. John at weer zijn dubbele BigMac en ik besloot nog iets te eten dat ongetwijfeld alléén op de thaise Mac-kaart voorkomt: rijst met stukjes zalm in koriander-chili-limoensaus. Erg heet, maar erg lekker. De saus was zo smaakvol dat je de zalm eigenlijk niet eens proefde (het was ook meer knapperige laag dan zalm). Daarna uiteraard nog een ijsje met chocodip en daarna weer op pad. Voor de zekerheid hebben we nog even wat versnaperingen ingeslagen voor onderweg (voor John en mij donuts,voor John croissants en Nutella, voor mij wat nieuwe dingetjes: cashewnoten met gedroogde ansjovis en kruiden, crispy garnalen en noten met tom en yam smaak).
Inmiddels was het avondmaal geserveerd in de trein: kippesoep met kool en wat ondefinieerbare dingen, groene curry met kip en bamboescheuten, rijst met selderie, peen, broccoli, peultjes, chinese champignons, wolkenoren en bundelzwammen in oestersaus. alles was erg smakelijk. Nu worden de bedden inmiddels opgemaakt, zodat we klaar zijn voor de nacht. De trein staat overigens al wel een half uur helemaal stil.......Het is inmiddels zeven uur geweest.
Gaan we zo dadelijk maar eens lekker muziek luisteren.

21 December 2015 Maandag

Blog

De treinreis was uiteindelijk toch minder ontspannend dan we hadden verwacht. We konden geen van tweeën onze benen strekken en de verlichting in de wagon was zo fel, dat slapen veel moeite kostte en ook steeds maar voor even was. Om ongeveer zes uur waren we weer echt wakker, ondanks dat het buiten nog aardedonker was. Het ontbijt werd geserveerd en toen de trein om ongeveer zeven uur aankwam, waren wij er hélemaal klaar voor. Met de taxi waren we al snel bij het Chiang Mai gatehotel. Daar moesten we wachten tot één uur voordat onze kamer vrij en gereed zou zijn. Dus zijn we in de zitruimte bij het zwembad neergestreken. Al snel bleek dat dit ook de verblijfplaats was van een aantal hongerige muggen, bovendien was het hier te fris om lang te zitten. Toen zijn we lekker in het zonnetje aan het zwembad gaan zitten, tot het hier zo warm werd dat we naar de schaduw moesten. Daar hebben we de tijd verder doorgebracht totdat het tijd was. Onze kamer lag in de nieuwbouw en bleek niet voorzien te zijn van een balkon. Dat is toch wel vervelend, als tien dagen gedwongen bent om dan op je hotelkamer te blijven, terwijl we gewend zijn om meestal op het balkon te vertoeven. Niet geschoten is altijd mis, dus zijn we gaan vragen of we een kamer met balkon konden krijgen. Dat lukte gelukkig, uiteraard tegen een geringe meerprijs. Na een paar uurtjes rust, zijn we op pad gegaan, ook Chiang Mai bleek erg veranderd en meegegaan te zijn met de moderne tijd. Overal zijn er gigantische bedrijven die brommers verhuren, vooral aan de jeugd. Het verkeer is werkelijk moordend geworden. Na nogal wat omzwervingen zijn we neergestreken op een terrasje (Walk-Inn), waar John een cappuccino nam en een hotdog met toebehoren Ik nam een ananas sapje met een papaya-salade. Beiden smaakten goed, waarna we onze weg vervolgden naar het hotel. Dat was best nog een flinke wandeling, waarbij we de stadsmuur volgden. We zagen hele grote vissen in de grachten en een waterschildpad. In het ommuurde gedeelte herkenden we bijna niets meer, heel veel nieuwbouw is er gekomen. Eenmaal weer in het hotel heb ik een poosje geslapen, want daar was ik aan toe.
Rond half acht hebben we een tuk-tuk naar de Nightbazaar genomen. Eerst wat rondgelopen langs de diverse kraampjes, daarna gegeten bij Pizza-steakhouse. Omdat mijn maag een opspeelde besloot ik, geheel tegen mijn gewoonte in, europees te eten. John at een Cesar-salade en een kip cordon bleu met zwitsere kaas, frites en salade. Zelf nam ik champignon cremesoep en een varkens cordon bleu met schimmelkaas, wedges en salade. De bestelde wedges werden natuurlijk weer ongevraagd vervangen door frites (zoals dat meestal gaat), maar daar had ik al op gerekend. Al met al hebben we hier lekker gegeten. Na nog een stukje Nightbazaar besloten we weer lekker terug te gaan naar het hotel. Dus nu zitten we aan de koffie en gaan we zo dadelijk een plan de campagne maken voor de komende dagen.

John Stoppelenburg

&

Paul Zuijdam

nlende
Copyright © 2018 John & Paul. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Last Update:
General update: /a 17-02-2018 19:36